PRZEPISY

Ciasto owsiane z porzeczką bez laktozy

08.02.2017 REDAKCJA
Autor

Ciasto owsiane z porzeczką bez laktozy

Upychasz w zamrażalniku spore ilości porzeczki z ubiegłego lata? A może skusisz się na ciasto z dużą ilością witaminy C, które przypomni ci upalne dni? Świetnie smakuje nawet na zimno, więc śmiało można trzymać je w lodówce. Przepis spodoba się przede wszystkim osobom uczulonym na mleko. Nie będziesz mogła się oprzeć.

Składniki

300g pełnoziarnistej mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych), 150 ml mleka ryżowego (zwykłe lub o smaku czekoladowym), 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100-150 g czerwonej lub białej porzeczki, 60 g cukru, 1 łyżka tłuszczu roślinnego (margaryna bez laktozy lub olej kokosowy).

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 175°C. Odłóż trochę mąki do wysypania miski, resztę mąki wysyp do dużej miski. Dodaj jajka, cukier do smaku (w zależności od tego, jak bardzo porzeczka jest kwaśna), mleko, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką, ale nie zbyt rzadką masę.

Wysmaruj blaszkę tłuszczem roślinnym i posyp resztą mąki owsianej. Ciasto wlej na blaszkę i posyp owocami. Jeśli porzeczki są bardzo kwaśnie albo po prostu lubisz bardziej słodkie ciasto, posyp całość cukrem jeszcze przed włożeniem do piekarnika lub tuż przed podawaniem udekoruj cukrem pudrem. Piecz w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciasto wystygnie, udekoruj owocami i cukrem.

Ilość ciasta zadowoli apetyt około 4 osób. Orientacyjna cena ciasta to 15 zł. Ciasto smakuje wyśmienicie również po wyjęciu z lodówki, gdzie można śmiało trzymać je nawet kilka dni. Nadaje się jak do kawy tak do lemoniady. Smacznego!

Skopiować link

ARTYKUŁY POLECANE

Orzeźwiający drink ogórkowy Orzeźwiający drink ogórkowy
Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same! Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!
Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?
Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe