PRZEPISY

Ciasto owsiane z porzeczką bez laktozy

08.02.2017 REDAKCJA
Autor

Ciasto owsiane z porzeczką bez laktozy

Upychasz w zamrażalniku spore ilości porzeczki z ubiegłego lata? A może skusisz się na ciasto z dużą ilością witaminy C, które przypomni ci upalne dni? Świetnie smakuje nawet na zimno, więc śmiało można trzymać je w lodówce. Przepis spodoba się przede wszystkim osobom uczulonym na mleko. Nie będziesz mogła się oprzeć.

Składniki

300g pełnoziarnistej mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych), 150 ml mleka ryżowego (zwykłe lub o smaku czekoladowym), 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100-150 g czerwonej lub białej porzeczki, 60 g cukru, 1 łyżka tłuszczu roślinnego (margaryna bez laktozy lub olej kokosowy).

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 175°C. Odłóż trochę mąki do wysypania miski, resztę mąki wysyp do dużej miski. Dodaj jajka, cukier do smaku (w zależności od tego, jak bardzo porzeczka jest kwaśna), mleko, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką, ale nie zbyt rzadką masę.

Wysmaruj blaszkę tłuszczem roślinnym i posyp resztą mąki owsianej. Ciasto wlej na blaszkę i posyp owocami. Jeśli porzeczki są bardzo kwaśnie albo po prostu lubisz bardziej słodkie ciasto, posyp całość cukrem jeszcze przed włożeniem do piekarnika lub tuż przed podawaniem udekoruj cukrem pudrem. Piecz w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciasto wystygnie, udekoruj owocami i cukrem.

Ilość ciasta zadowoli apetyt około 4 osób. Orientacyjna cena ciasta to 15 zł. Ciasto smakuje wyśmienicie również po wyjęciu z lodówki, gdzie można śmiało trzymać je nawet kilka dni. Nadaje się jak do kawy tak do lemoniady. Smacznego!

Kopiuj link

ARTYKUŁY POLECANE

Strudel znany i nieznany Strudel znany i nieznany
Orzeźwiający drink ogórkowy Orzeźwiający drink ogórkowy
Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same! Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!
Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?