PRZEPISY

Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!

19.07.2017 REDAKCJA
Autor

Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!

Lody to, zdecydowanie nieodłączna część upalnych dni. W ciągu roku zjadamy blisko 3 litrów lodów na osobę, nie odstając średnią od innych narodów. Za mroźny przysmak wydajemy około 1 mld zł rocznie. Nie bez powodu mówi się jednak, że najlepsze to są zawsze wyroby domowe. Poniżej pokażemy Ci, jak przygotować przepyszne lody domowe. To proste!

Szybko i sprawnie

Jeśli obawiasz się, że od razu skierujemy Cię do sklepu po zakup lodziarki domowej, spokojnie, nic z tych rzeczy. Do produkcji lodów wcale nie potrzebujesz skomplikowanych urządzeń, wystarczy zamrażalka. A smak? Tutaj ogranicza Cię wyłącznie Twoja fantazja i smak. Lubisz owocowe, śmietankowe, czekoladowe, a może jednak waniliowe?

Owocowe lody na patyku

Przepis na lody owocowe jest tak prosty, że przygotujesz je nawet z zamkniętymi oczami. Najłatwiejsza wersja polega na przelaniu soku 100% do formy i wsadzenia całości do zamrażalnika. Jeśli wolisz przygotować lody ze świeżych owoców, wystarczy, że zblendujesz swoje ulubione owoce (truskawki, morele, brzoskwinie, banany) razem z cukrem waniliowym i kilka kroplami wody. Zblendowaną masę wkładamy do zamrażalnika – to wszystko.

Lody czekoladowe

Jeśli jednak wolisz lody o smaku czekoladowym, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na takie, od których łatwo można się uzależnić.

Jakie składniki będziesz potrzebowała?

  • 200 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 2,5 dcl mleka
  • 120 g cukru
  • 500 ml śmietany
  • łyżka cukru waniliowego
  • orzeszki

Przygotowanie pysznych lodów czekoladowych nie jest wcale takie trudne, ale wymaga starannego wymieszania, aby lody były kremowe i puszyste. Zacznij od utarcia kawałków czekolady i wiórków czekoladowych z cukrem oraz cukrem waniliowym. Podgrzej mleko aż do punktu wrzenia i dodaj uprzednio przygotowaną masę. Mieszaj, dopóki całkowicie się nie roztopi. Później, aż masa ostygnie, wmieszaj śmietanę i całość wstaw do lodówki na około godzinę. Następnie włóż całość do zamrażalnika. Po 30 minutach w zamrażalniku raz jeszcze całość wymieszaj i wsadź z powrotem. Powtórz ten proces ze trzy razy, podczas trzeciego mieszania możesz dodać orzeszki dla smaku.

Smacznego!

Kopiuj link

ARTYKUŁY POLECANE

Strudel znany i nieznany Strudel znany i nieznany
Orzeźwiający drink ogórkowy Orzeźwiający drink ogórkowy
Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?