PRZEPISY

Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!

19.07.2017 REDAKCJA
Autor

Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!

Lody to, zdecydowanie nieodłączna część upalnych dni. W ciągu roku zjadamy blisko 3 litrów lodów na osobę, nie odstając średnią od innych narodów. Za mroźny przysmak wydajemy około 1 mld zł rocznie. Nie bez powodu mówi się jednak, że najlepsze to są zawsze wyroby domowe. Poniżej pokażemy Ci, jak przygotować przepyszne lody domowe. To proste!

Szybko i sprawnie

Jeśli obawiasz się, że od razu skierujemy Cię do sklepu po zakup lodziarki domowej, spokojnie, nic z tych rzeczy. Do produkcji lodów wcale nie potrzebujesz skomplikowanych urządzeń, wystarczy zamrażalka. A smak? Tutaj ogranicza Cię wyłącznie Twoja fantazja i smak. Lubisz owocowe, śmietankowe, czekoladowe, a może jednak waniliowe?

Owocowe lody na patyku

Przepis na lody owocowe jest tak prosty, że przygotujesz je nawet z zamkniętymi oczami. Najłatwiejsza wersja polega na przelaniu soku 100% do formy i wsadzenia całości do zamrażalnika. Jeśli wolisz przygotować lody ze świeżych owoców, wystarczy, że zblendujesz swoje ulubione owoce (truskawki, morele, brzoskwinie, banany) razem z cukrem waniliowym i kilka kroplami wody. Zblendowaną masę wkładamy do zamrażalnika – to wszystko.

Lody czekoladowe

Jeśli jednak wolisz lody o smaku czekoladowym, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na takie, od których łatwo można się uzależnić.

Jakie składniki będziesz potrzebowała?

  • 200 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 2,5 dcl mleka
  • 120 g cukru
  • 500 ml śmietany
  • łyżka cukru waniliowego
  • orzeszki

Przygotowanie pysznych lodów czekoladowych nie jest wcale takie trudne, ale wymaga starannego wymieszania, aby lody były kremowe i puszyste. Zacznij od utarcia kawałków czekolady i wiórków czekoladowych z cukrem oraz cukrem waniliowym. Podgrzej mleko aż do punktu wrzenia i dodaj uprzednio przygotowaną masę. Mieszaj, dopóki całkowicie się nie roztopi. Później, aż masa ostygnie, wmieszaj śmietanę i całość wstaw do lodówki na około godzinę. Następnie włóż całość do zamrażalnika. Po 30 minutach w zamrażalniku raz jeszcze całość wymieszaj i wsadź z powrotem. Powtórz ten proces ze trzy razy, podczas trzeciego mieszania możesz dodać orzeszki dla smaku.

Smacznego!

Skopiować link

ARTYKUŁY POLECANE

Orzeźwiający drink ogórkowy Orzeźwiający drink ogórkowy
Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?
Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe