PRZEPISY

Luksusowy tort czekoladowy z owocami oraz niespodzianką w środku, bezglutenowy i bez laktozy

09.02.2017 REDAKCJA
Autor

Luksusowy tort czekoladowy z owocami oraz niespodzianką w środku, bezglutenowy i bez laktozy

Upiecz czekoladowy tort z jakościowych składników. O ile masz dietę bezglutenową i bezlaktozową, docenisz głównie czekoladę bezlaktozową oraz mąkę bezglutenową.

Wystarczy mleko kokosowe i krem (produkowany z miąższu kokosowego i wody).

Bezglutenowa mąka kasztanowa oraz śliwki żółte - blumy wytworzą miękkie lekkie ciasto, które rozpłynie się na języku.

Po upieczeniu tort nie jest tęgi i ciężki tak jak torty klasyczne, lecz bardzo lekki.

 

Składniki:

Ciasto (3 blaty): 250 g mąki kasztanowej, 100 g zmielonego siemienia lnianego, 24 szt. śliwek żółtych (blumy) bez pestek zmiksować, 6 jajek 200ml kremu kokosowego, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia (1 opakowanie) 50 g miodu lub słodziku wg własnego wyboru (można nie użyć w ogóle, mąka kasztanowa ma słodki smak i zapach)

Polewa: 50 g cukru, 2 tabliczki czekolady bezlaktozowej (można zastosować czekoladę z mlekiem kokosowym/ryżowym) 50 g tłuszczu roślinnego

Ozdoba:  1 opakowanie zmielonego ziarna kakaowego, którym posypiemy jeszcze gorącą polewę  lub rozmrożone owoce leśne. Inne: dżem ze ślidośliwy ( 2 słoiki) do wysmarowania blatów tortu. Tłuszcz do wysmarowania oraz kakao do posypania formy.

 

Przebieg pracy:

Formę wysmaruj tłuszczem oraz posyp kakao (2-3) łyżeczki.

Zamieszaj składniki na ciasto, rozdziel na 3 mniej więcej jednakowe części i piecz po kolei w przygotowanej formie przy temp. 175°C około 35 – 45 minut. Po wyjęciu ciast z piekarnika zaczekaj, aż się ostudzą. Kiedy już wszystkie 3 blaty masz upieczone – ułóż pierwszy na tacy, posmaruj dżemem, przyłóż drugi blat, znowu posmaruj dżemem i połóż ostatni blat. Całość włóż do lodówki. W kąpieli wodnej podgrzej czekoladę z tłuszczem i cukrem, przemieszaj i gotową polewą oblej cały tort. Posyp zmielonym ziarnem kakao lub owocami leśnymi, ozdób w zależności od okazji. Włóż ponownie do lodówki na parę godzin. Pyszny do kawy lub półwytrawnego białego wina.

Porcji: 8

Ciekawe, czy goście odgadną, jaki dodałaś do ciasta składnik - niespodziankę  (śliwki żółte).

 

 

Skopiować link

ARTYKUŁY POLECANE

Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?
Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe
Wyjątkowe pesto detoksykacyjne Wyjątkowe pesto detoksykacyjne
Czosnek niedźwiedzi – cud natury Czosnek niedźwiedzi – cud natury