PRZEPISY

Paleo fast food: 3 szybkie przepisy na paleo drugie śniadanka

10.02.2017 REDAKCJA
Autor

Paleo fast food:  3 szybkie przepisy na paleo drugie śniadanka

Zasady paleo potraw są bardzo proste: jemy mięso, jajka, ryby i owoce morza, warzywa, grzyby, orzechy, nasiona, algi morskie, używamy oliwy  kokosowej/orzechowej/ z oliwek,   a trochę mniej delektujemy się owocami. Owady – zależy od upodobań, przyprawy – wszelkiego rodzaju zalecane. Jednak uwaga – pomimo prostoty podstawowych zasad trochę trudniej jest nauczyć się zgodnie z nimi żyć.

Na śniadanie zjesz jajka z pokrojoną papryką, na obiad gulasz wołowy z marchewką, na kolację rybę z sałatą. Jednak co robić, kiedy między posiłkami poczujesz się głodna/y i jesteś przyzwaczajona/y do drugiego śniadania w pracy? Zapomnij o kanapce z masłem i wędliną. Piekarnia jest ostatnim miejscem, które należałoby odwiedzić, tak samo wszelkiego rodzaju fast foody trzeba omijać, o ile zabierasz się do diety paleo na serio.

Zainspiruj się poniższymi propozycjami, a gwarantujemy Ci, że nie odczujesz głodu nawet w chwili, kiedy masz naprawdę mało czasu, by coś przygotować.

1) Sałatka z tuńczyka i borówek

Składniki: cca 150 g tuńczyka 125 g borówek, 1/3 sałaty lodowej. Tuńczyk może być świeży lub konserwowany wtedy wystarczy go tylko lekko opłukać na sitku, by usunąć zbędną sól. Sposób przyrządzenia: Świeżego tuńczyka posyp solą i pieprzem, wrzuć na patelnię z łyżeczką oliwy kokosowej  i przez 5 minut smaż na największym ogniu. W tym czasie głęboki telerz lub pojemniczek (o ile danie zabierasz do pracy) wyłóż listkami sałaty lodowej i połóż na nich gotowego tuńczyka (smażonego lub konserwowanego). Na koniec dodaj umyte borówki i… pożywne danie gotowe!

  

2) Jabłka z pastą z orzeszków keszu

Wszystkie rodzaje orzechów są bogatym źródłem błonnika, białka oraz dalszych ważnych dla zdrowia składników. Orzeszki keszu zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, minerały, np. magnez, selen, potas, mangan, cynk.

Składniki:  2 jabłka pokrojone na kółeczka, pozbawione gniazd nasiennych, keszu pasta.

Sposób przyrządzenia: Pastę keszu można kupić gotową (w słoiku, bez cukru), lecz świeże orzeszki (ok. 200 g na porcję) możesz  zmiksować na gładko (ok. 2 min.) i dodać łyżeczkę oliwy kokosowej, ewentualnie szczyptę soli.

Jabłka i pastę włóż do osobnych pojemniczków, dołącz nóż. Kiedy poczujesz się głodna/y wyjmujesz jabłka, smarujesz je pastą i jesz! Do „produkcji“ pasty możesz wykorzystać również inne orzeszki – włoskie, makadamowe, para orzechy i in. Orzechy włoskie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, para i makadamowe są źródłem wielu minerałów.

3) Jajka faszerowane kawiorem

Składniki: 3 ugotowane jajka (10 min. we wrzątku), słoik kawioru (może być też imitacja), wiązka rzodkiewek, 1 kiwi.

Sposób przyrządzenia: Jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół, wyjmij żółtka. Zółtka z kawiorem zmieszaj w osobnej miseczce i powstałą masę włóż z powrotem do przygotowanych połówek białka. Razem z umytymi rzodkiewkami oraz obranymi ze skórki pokrojonymi kiwi podawaj lub włóż do pojemniczka i drugie śniadanie do pracy gotowe. Możesz zastosować jakikolwiek rodzaj kawioru – czarny (z jesiotra) czy czerwony (z łososia). O ile uwielbiasz właśnie łososia – w sklepach można dostać łagodną pastę z łososia.

 

Skopiować link

ARTYKUŁY POLECANE

Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?
Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe
Wyjątkowe pesto detoksykacyjne Wyjątkowe pesto detoksykacyjne
Czosnek niedźwiedzi – cud natury Czosnek niedźwiedzi – cud natury