PRZEPISY

Pyszne, zawinięte danie wiosenne

29.03.2017 REDAKCJA
Autor

Pyszne, zawinięte danie wiosenne

Wiosna w końcu otuliła nas w swoje ramiona i rozpieszcza nas pierwszymi promieniami słońca, śpiewem ptaków i świeżą trawą, która nabiera przepiękne odcienie zieleni. Jak tu się z niej cieszyć z pustym żołądkiem? Zapraszamy na krótką podróż do korzeni słynnego wietnamskiego dania. Sajgonki, czyli naleśniki wiosenne, które są przepyszne, ale też zdradzą ci sekret szczupłych sylwetek kobiet wietnamskich.

Najbardziej wiosenne danie? Sajgonki!
Po przepis na sajgonki odbyliśmy podróż specjalnie do Wietnamu. Zapewne nie raz miałaś okazję zjeść to świetne danie, ale czy kiedykolwiek pomyślałaś o przygotowaniu go w domu? Wietnamskie sajgonki w przeciwieństwie do chińskich nie wymagają smażenia, a co za tym idzie, są lekkie, zdrowe i łatwo przygotują cię do sezonu plażowego. Pełny żołądek i wąska talia to idealne połączenie, bez którego wiele kobiet w Wietnamie nie wyobraża sobie dnia.


Jak zabrać się do gotowania?
Podstawą sajgonek jest oczywiście papier ryżowy, który po zmoczeniu w gorącej wodzie można łatwo kształtować i owinąć wokół swoich ulubionych składników. Papier zawija się podobnie jak koperta, najpierw podnosimy dolną część w górę, następnie boki składamy do środka i zawijamy całą rolkę.

Nadzienie bez ograniczeń
A teraz nadchodzi ulubiona część – do rolki możesz zawinąć wszystko, na co masz ochotę. Tradycyjne sajgonki zazwyczaj są wypełnione nadzieniem z wieprzowiny, krewetkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypełnić je kurczakiem z grilla. Nieodłączną częścią sajgonek są sałatki i warzywa. Polecamy sałatę lodową, marchewkę z ogórkiem czy egzotyczne awokado. Koniecznie trzeba dodać też pachnące zioła, które dodają wiosennym sajgonkom odpowiedniego smaku. Tradycyjnie do sajgonek używa się mięty, bazylii i świeżej kolendry. Jako świetny dodatek do sajgonek nadaje się makaron vermiccelli, który jest dostępny w każdym większym supermarkecie.



Wiosenne pyszności
Sajgonki, inaczej też wiosenne naleśniki to proste danie, które rozsmakuje wszystkie twoje zmysły. Skład zawsze możesz dobrać pod własne kubki smakowe. Spróbuj delikatne sajgonki wegetariańskie, czy też coś dla mięsożerców – sajgonki z farszem z kurczaka lub krewetek. Ilość kombinacji nie zna granic. Tę zdrową przekąskę możesz przygotować sobie na śniadanie, obiad lub kolację.

Rolki wiosenne, którym trudno się oprzeć
Specjalnie dla ciebie mamy przepis na nadzienie, które na samą myśl o nim wywołuje dreszczyk smakowych emocji. Potrzebujesz 8 kawałków papieru ryżowego (wybierz taki, który nie jest przeznaczony do smażenia), następnie 1 opakowanie makaronu ryżowego vermiccelli, kilka liści sałaty (dowolny rodzaj), 1 surową marchewkę pokrojoną na małe paski, 1 miękkie awokado i 16 ugotowanych i schłodzonych krewetek. Przepis jest prosty, wszystkie składniki zapakujesz w papier ryżowy, który na kilka sekund zanurz w gorącej wodzie. Gotowe! Możesz się rozsmakować pysznym posiłkiem.

Skopiować link

ARTYKUŁY POLECANE

Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?
Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe
Wyjątkowe pesto detoksykacyjne Wyjątkowe pesto detoksykacyjne
Czosnek niedźwiedzi – cud natury Czosnek niedźwiedzi – cud natury