PRZEPISY

Strudel znany i nieznany

26.10.2017 REDAKCJA
Autor

Strudel znany i nieznany

Jesienna aura za oknem, a w kuchni unosi się zapach strudla z jabłkami. Czy umiesz to sobie wyobrazić?  Oczywiście, że tak, przecież strudel to wspaniałe ciasto  jakkolwiek na nie nie spojrzeć. Przygotowanie jest bardzo proste. Dzięki różnorodności w wyborze nadzienia – ma szansę, by smakować wszystkim.Oto kilka ciekawostek o tym ulubionym cieście oraz dwa wyśmienite przepisy.

Skąd się u nas pojawił?

Za pochodzeniem wyrazu strudel trzeba wybrać się za granice naszego państwa, do Niemiec. To właśnie tam, w pierwszej dekadzie XIX stulecia, pojawił się po raz pierwszy. Dlaczego? Przyczyny trzeba poszukać w rozwoju sadownictwa.

Rekordowy strudel

Czterdzieści trzy metry, pięciu cukierników, 24 godziny, dwieście kilogramów jabłek, 120 kilogramów ciasta, dwadzieścia kilogramów orzechów – tyle było potrzeba, by powstał najdłuższy strudel na świecie. Stało się tak przed kilku laty w czeskiej kawiarni Slavia.

Nadzienie

Mówiąc o strudlu zazwyczaj wyobrazimy sobie zawinięte ciasto  z nadzieniem jabłecznym, rodzynkami i orzechami. Jak  można  nadzienie obmienić?  

Uczta z twarogiem

Uwielbiasz twaróg? To dlaczego nie zamienić go za jabłka w strudlu? A jak to zrobić? Do miski włóż kostkę tłustego twarogu. Dodaj żółtko, rodzynki, szczyptę soli, 2 łyżki cukru i świeżą wanilię. Wymieszaj i nadzienie gotowe.

Krem i owoce

Soczyste owoce i krem z twarogu? Pycha! I jak łatwo to zrobić! W misce zamieszaj 750 g miękkiego tłustego  twarogu, dodaj 5 łyżek śmietany 30%, trzy żółtka, szczyptę soli, dwa opakowania cukru waniliowego, trzy łyżki adwokata, startą skórkę z cytryny, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku oraz cukier puder według własnego smaku. Najpierw ciasto (strudlowe lub francuskie) posyp wiórkami kokosowymi, posmaruj kremem, na nim  wyłóż owoce, np. truskawki. Zawiń i delektuj się wyjątkowym smakiem.

Kopiuj link

ARTYKUŁY POLECANE

Orzeźwiający drink ogórkowy Orzeźwiający drink ogórkowy
Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same! Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!
Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?