PRZEPISY

Tort bez glutenu i laktozy

23.02.2017 REDAKCJA
Autor

Tort bez glutenu i laktozy

Twoje serce zaczyna bić szybciej na samą myśl o owocowym torcie z czekoladą, bitą śmietaną i marcepanem? Jednak akurat tak się składa, że twój ukochany ma dietę bezglutenową/bezlaktozową, a gluten/laktoza zawiera prawie każdy deser i czekolada? Głowa do góry, na wszystko znajdzie się sposób! Przygotuj dla niego tort z „bezpiecznych“ składników, a na pewno zasłużysz na mnóstwo słodkich pocałunków. Jakie składniki są potrzebne?

Na biszkopt: 500 g mąki kasztanowej, 5 jajek, 150 ml kremu kokosowego, 3 łyżki kakao holenderskiego (+1-2 łyżki do wysypania tortownicy), 1 łyżka oleju kokosowego (+1 łyżka do wysmarowania tortownicy), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 torebki cukru waniliowego, 1 łyżka miodu.

Nadzienie bez pracy: Dżem z owoców leśnych.

Łatwa dekoracja: Krem z mleka roślinnego (200 ml), czerwony marcepan do dekoracji tortu (200 g), wiórki czekoladowe/ziarna (garść), dowolna ilość czerwonych owoców leśnych (truskawki/maliny/porzeczka/żurawina).

 Sposób przygotowania: Wysmaruj tortownicę olejem kokosowym i wysyp ją kakao. Połącz wszystkie składniki na biszkopt, masę podziel na 3 części i po kolei upiecz każdą z nich w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Każdą warstwę piecz około 20-30 min. Kiedy warstwy wystygną, połącz je 2 sowitymi warstwami dżemu (nie oszczędzaj). Tort pokryj marcepanem, ozdób kremem, posyp wiórkami/ziarnami czekolady. Na koniec dodaj świeże/mrożone czerwone owoce leśne. Tort odstaw na noc do lodówki. Podaj z kieliszkiem schłodzonego szampana lub lampką dobrego białego wina półsłodkiego.

Czas potrzebny do przygotowania: 2-3 h.

Cena: 80 zł.

Porcji: 6-8.

Ciesz się wyjątkowo słodką chwilą!

Skopiować link

ARTYKUŁY POLECANE

Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?
Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe Zrób samodzielnie pyszne masło orzechowe
Wyjątkowe pesto detoksykacyjne Wyjątkowe pesto detoksykacyjne
Czosnek niedźwiedzi – cud natury Czosnek niedźwiedzi – cud natury