PRZEPISY

Tort bez glutenu i laktozy

23.02.2017 REDAKCJA
Autor

Tort bez glutenu i laktozy

Twoje serce zaczyna bić szybciej na samą myśl o owocowym torcie z czekoladą, bitą śmietaną i marcepanem? Jednak akurat tak się składa, że twój ukochany ma dietę bezglutenową/bezlaktozową, a gluten/laktoza zawiera prawie każdy deser i czekolada? Głowa do góry, na wszystko znajdzie się sposób! Przygotuj dla niego tort z „bezpiecznych“ składników, a na pewno zasłużysz na mnóstwo słodkich pocałunków. Jakie składniki są potrzebne?

Na biszkopt: 500 g mąki kasztanowej, 5 jajek, 150 ml kremu kokosowego, 3 łyżki kakao holenderskiego (+1-2 łyżki do wysypania tortownicy), 1 łyżka oleju kokosowego (+1 łyżka do wysmarowania tortownicy), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 torebki cukru waniliowego, 1 łyżka miodu.

Nadzienie bez pracy: Dżem z owoców leśnych.

Łatwa dekoracja: Krem z mleka roślinnego (200 ml), czerwony marcepan do dekoracji tortu (200 g), wiórki czekoladowe/ziarna (garść), dowolna ilość czerwonych owoców leśnych (truskawki/maliny/porzeczka/żurawina).

 Sposób przygotowania: Wysmaruj tortownicę olejem kokosowym i wysyp ją kakao. Połącz wszystkie składniki na biszkopt, masę podziel na 3 części i po kolei upiecz każdą z nich w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Każdą warstwę piecz około 20-30 min. Kiedy warstwy wystygną, połącz je 2 sowitymi warstwami dżemu (nie oszczędzaj). Tort pokryj marcepanem, ozdób kremem, posyp wiórkami/ziarnami czekolady. Na koniec dodaj świeże/mrożone czerwone owoce leśne. Tort odstaw na noc do lodówki. Podaj z kieliszkiem schłodzonego szampana lub lampką dobrego białego wina półsłodkiego.

Czas potrzebny do przygotowania: 2-3 h.

Cena: 80 zł.

Porcji: 6-8.

Ciesz się wyjątkowo słodką chwilą!

Kopiuj link

ARTYKUŁY POLECANE

Strudel znany i nieznany Strudel znany i nieznany
Orzeźwiający drink ogórkowy Orzeźwiający drink ogórkowy
Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same! Lody? Czemu nie, zróbmy je w domu same!
Co potrafi olej kokosowy? Co potrafi olej kokosowy?