MENU
LIFESTYLE

Przemień dynię w piękną dekorację lub pyszne jedzenie!

03.11.2020 REDAKCJA
Autor

Jesienią dynie pojawiają się niemal wszędzie. Wykorzystać je można na wiele sposobów i wyprodukować tak wiele czarujących produktów. Nawet w bajce o Kopciuszku dynia zamieniła się w karetę. Tego chyba nie zdołamy zrobić, ale istnieje wiele innych propozycji, jak  zużytkować dynie. Bardzo łatwo można stworzyć przepiękną jesienną dekorację lub jedzenie tak pyszne, że palce lizać.

Wazon z dyni

Jak zrobić z dyni jesienny wazon? W prosty sposób. Dynię wydłubać, a do środka włożyć szklankę z wodą lub gąbkę florystyczną, do której można wbijać łodygi kwiatów.  Taką kompozycję florystyczną można wykonać z dowolnych kwiatów. Na przykład pięknie się będą prezentowały owoce dzikiej róży, które również kojarzą się z jesienną porą roku.

Świeca z dyni

Jesienny wieczór, ciepły koc, herbata i świeca z dyni. Brzmi kusząco? Więc do dzieła, świeca z dyni to łatwizna. Środkowy otwór można wykroić nożem lub skorzystać z foremki do wycinania ciasteczek, na przykład w kształcie gwiazdy. Potem dynię trzeba wydłubać, do otworu wlać rozpuszczony wosk, do środka włożyć knot i zostawić do wystygnięcia. Voilà. Świeca gotowa.

Jak przedłużyć żywotność dyni?

Podejmując decyzję o stworzeniu dekoracji z dyni zapewne będziesz chciała, by przetrwała jak najdłużej. Czy istnieje skuteczny sposób? Niewystarczająco wydłubana dynia może spleśnieć. Zbyt wydłubana dynia ma cienkie ściany, które w ciepłym pomieszczeniu mogą się zniekształcać i deformować. Najlepiej dynię wydłubać w sam raz, zaś podczas pracy użyć czystych narzędzi, by do środka dyni nie wdała się infekcja. Można również użyć sprayu pleśniobójczego. Żywotność dyni można przedłużyć jej zanurzeniem w wiaderku z zimną wodą przez okres 10 minut, następnym wysuszeniem i nasmarowaniem wazeliną.

 Przepisy z dyni

Prócz dekoracji oczywiście można dynię zużytkować do przygotowania świetnych słodkich lub słonych pokarmów. Zainspiruj się naszymi dwoma szybkimi i łatwymi przepisami.

Dyniowy dip

  • połowa dyni hokkaido
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować dip?

Dobrze umyć dynię, rozkroić i wydłubać z niej miąższ i pestki.  Pokroić razem ze skórką w plastry, skropić oliwą, dodać soli i pieprzu i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 °C, by była dynia miękka. Włożyć dynię do miksera, dodać łyżkę oliwy  z oliwek, rozmiksować, do pureé dodać pieprzu, czosnku, drożdży i znowu miksować. W razie potrzeby posolić. Dyniowy dip podaje się do nachos lub świeżo pokrojonych warzyw.

Pieczona dynia z parmezanem

  • 1 dynia hokkaido
  • 1,5 łyżeczki lubczyku
  • 100 gramów parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 aż 5 łyżek oliwy z oliwek

Jak przygotować pieczoną dynię?

Umyj dynię, odkrój końce i wydłubaj ją. Pokrój ją w plastry razem ze skórką. Rozmieszaj w misce oliwę z oliwek ze solą i suszonym lubczykiem. Na blachę poukładaj plastry dyni, posmaruj przyprawioną oliwą i posyp startym parmezanem. Piecz w piekarniku do zmięknięcia dyni w temperaturze 180 °C.  Podajemy jako przystawkę lub wprost zjadamy smaczne, chrupiące kawałki.

Stwórz prawdziwą jesienną atmosferę wykorzystując nasze propozycje do zużytkowania dyni.

Kopiuj link

ARTYKUŁY POLECANE

Jak się zdrowo opalać? Kilka rad specjalistów Jak się zdrowo opalać? Kilka rad specjalistów
NOWE Vuszki Crossbody, którym się nie oprzesz! NOWE Vuszki Crossbody, którym się nie oprzesz!
Poznaj przepisy wielkanocne innych krajów i sama wypróbuj 2 łatwe przepisy Poznaj przepisy wielkanocne innych krajów i sama wypróbuj 2 łatwe przepisy