Autor
Jesienią dynie pojawiają się niemal wszędzie. Wykorzystać je można na wiele sposobów i wyprodukować tak wiele czarujących produktów. Nawet w bajce o Kopciuszku dynia zamieniła się w karetę. Tego chyba nie zdołamy zrobić, ale istnieje wiele innych propozycji, jak zużytkować dynie. Bardzo łatwo można stworzyć przepiękną jesienną dekorację lub jedzenie tak pyszne, że palce lizać.
Wazon z dyni
Jak zrobić z dyni jesienny wazon? W prosty sposób. Dynię wydłubać, a do środka włożyć szklankę z wodą lub gąbkę florystyczną, do której można wbijać łodygi kwiatów. Taką kompozycję florystyczną można wykonać z dowolnych kwiatów. Na przykład pięknie się będą prezentowały owoce dzikiej róży, które również kojarzą się z jesienną porą roku.
Świeca z dyni
Jesienny wieczór, ciepły koc, herbata i świeca z dyni. Brzmi kusząco? Więc do dzieła, świeca z dyni to łatwizna. Środkowy otwór można wykroić nożem lub skorzystać z foremki do wycinania ciasteczek, na przykład w kształcie gwiazdy. Potem dynię trzeba wydłubać, do otworu wlać rozpuszczony wosk, do środka włożyć knot i zostawić do wystygnięcia. Voilà. Świeca gotowa.
Jak przedłużyć żywotność dyni?
Podejmując decyzję o stworzeniu dekoracji z dyni zapewne będziesz chciała, by przetrwała jak najdłużej. Czy istnieje skuteczny sposób? Niewystarczająco wydłubana dynia może spleśnieć. Zbyt wydłubana dynia ma cienkie ściany, które w ciepłym pomieszczeniu mogą się zniekształcać i deformować. Najlepiej dynię wydłubać w sam raz, zaś podczas pracy użyć czystych narzędzi, by do środka dyni nie wdała się infekcja. Można również użyć sprayu pleśniobójczego. Żywotność dyni można przedłużyć jej zanurzeniem w wiaderku z zimną wodą przez okres 10 minut, następnym wysuszeniem i nasmarowaniem wazeliną.
Przepisy z dyni
Prócz dekoracji oczywiście można dynię zużytkować do przygotowania świetnych słodkich lub słonych pokarmów. Zainspiruj się naszymi dwoma szybkimi i łatwymi przepisami.
Dyniowy dip
- połowa dyni hokkaido
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować dip?
Dobrze umyć dynię, rozkroić i wydłubać z niej miąższ i pestki. Pokroić razem ze skórką w plastry, skropić oliwą, dodać soli i pieprzu i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 °C, by była dynia miękka. Włożyć dynię do miksera, dodać łyżkę oliwy z oliwek, rozmiksować, do pureé dodać pieprzu, czosnku, drożdży i znowu miksować. W razie potrzeby posolić. Dyniowy dip podaje się do nachos lub świeżo pokrojonych warzyw.
Pieczona dynia z parmezanem
- 1 dynia hokkaido
- 1,5 łyżeczki lubczyku
- 100 gramów parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 4 aż 5 łyżek oliwy z oliwek
Jak przygotować pieczoną dynię?
Umyj dynię, odkrój końce i wydłubaj ją. Pokrój ją w plastry razem ze skórką. Rozmieszaj w misce oliwę z oliwek ze solą i suszonym lubczykiem. Na blachę poukładaj plastry dyni, posmaruj przyprawioną oliwą i posyp startym parmezanem. Piecz w piekarniku do zmięknięcia dyni w temperaturze 180 °C. Podajemy jako przystawkę lub wprost zjadamy smaczne, chrupiące kawałki.
Stwórz prawdziwą jesienną atmosferę wykorzystując nasze propozycje do zużytkowania dyni.