Autor
Prawdopodobnie uświadamiasz sobie, że tegoroczne Święta Wielkanocne nie będą takie, jak zawsze. Wiele krajów jest objętych kwarantanną, a wielkanocni kolędnicy będą musieli w tym roku pozostać w domu. Nie oznacza to jednak, że tegoroczne obchody Wielkanocy nie mogą być radosne. Wręcz odwrotnie. Sytuacja sprzyja temu, by spędzić czas świąteczny przy stole rodzinnym, cieszyć się nawzajem swoją obecnością, smakować dobre jedzenie. Chcesz, by tegoroczne święta były “światowe”? Poniżej prezentujemy pokarmy wielkanocne z różnych zakątków świata.
Pascha z Rosji
Lubisz pokarmy, które nie trzeba ani gotować, ani piec? W tym wypadku ocenisz przepis na rosyjską paschę. Chodzi o deser w kształcie piramidy lub stożka, z migdałami i owocami. Deser zawiera też inne składniki: twaróg, jajka, masło i kwaśną śmietanę. Może spróbujesz tego deseru w tym roku i ty?
La Mona de Pasqua z Hiszpanii
Może Cię interesuje, jakie pokarmy wielkanocne szykują w słonecznej Hiszpanii? W Poniedziałek Wielkanocny Hiszpanie delektują się słodkim deserem ozdobionym jajkiem czekoladowym, znanym jako La Mona de Pasqua. I oto przepis na ten przysmak.
Przepis na deser hiszpański
Czego trzeba?
- 4 jajka
- 150 gramów cukru
- 150 gramów mąki
- 5 gramów drożdży
- 2 białka
- 50 gramów masła
- Czekolada ciemna i masło na polewę
Sposób przygotowania:
W jednej misce zmieszaj jajka z cukrem, w drugiej misce mąkę i drożdże. Po dokładnym wymieszaniu powoli wsypuj mąkę z drożdżami do miski z cukrem i jajkami, cały czas wszystko dokładnie mieszając. W dalszej misce ubij białka i dodaj do ubitej piany cukier. Gotowe? Ubite białka dodaj do mieszanki z mąką i wszystko wymieszaj. Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto polej polewą czekoladową i ozdób czekoladowym jajkiem.
Capirotada z Meksyku
Następnym słodkim przysmakiem wielkanocnym, którym cieszą się Meksykanie, jest capirotada. Chodzi o słodką zapiekankę chlebową z puddingiem i rodzynkami, przyprawioną cynamonem i goździkiem. Nietypowym składnikiem tego słodkiego chleba jest również ser.
Fanesce z Ekwadoru
Przejdźmy na chwilę od słodkich deserów do zup. W Ekwadorze tradycyjnie przygotowują zupę z ziemniaków i kilku rodzajów fasoli. W każdej kuchni przepis jest trochę inny, znajdą się i tacy, którzy do zupy dodają ryż. Niezbędnym składnikiem zupy jest ugotowane na twardo jajko, przekrojone na pół, którym na sam koniec przyozdabiają zupę.
Likier jajeczny z Holandii
Nie bój się, nie ominie cię przepis na wyborny trunek. Wielkanoc w Holandii nie może się obyć bez likieru jajecznego domowej produkcji.
Przepis na likier jajeczny
Czego potrzeba?
- 4 żółtka
- 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
- 1 puszka zagęszczonego niesłodzonego mleka
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 l ciemnego lub białego rumu
Sposób przygotowania:
Cukier, mleko i żółtka dokładnie ubij w blenderze. Do masy wmieszaj rum i przecedź przez sitko. Przelej do butelki, dobrze zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Gotowe. Proste, prawda?
Tsoureki z Grecji
A może do ajerkoniaku pasuje znów coś słodkiego? Racja. Ulubionym przysmakiem wielkanocnym Greków jest tsoureki. Ten słodki deser, tradycyjnie w kształcie wianka, jest przyozdabiany migdałami i jajkami ugotowanymi na twardo, pokolorowanymi na kolor czerwony, który symbolizuje przelaną krew Jezusa Chrystusa. Deser ten w smaku przypomina chałkę, greckie przyprawy korzenne, cytrusy lub owocowe ekstrakty.
Jaki jest twój ulubiony pokarm wielkanocny? Zdecydujesz się wypróbować jakiś przepis z światowej kuchni?