MENU
TRENDY

Poznaj przepisy wielkanocne innych krajów i sama wypróbuj 2 łatwe przepisy

09.04.2020 REDAKCJA
Autor

Prawdopodobnie uświadamiasz sobie, że tegoroczne Święta Wielkanocne nie będą takie, jak zawsze. Wiele krajów jest objętych kwarantanną, a wielkanocni kolędnicy będą musieli w tym roku pozostać w domu. Nie oznacza to jednak, że tegoroczne obchody Wielkanocy nie mogą być radosne. Wręcz odwrotnie. Sytuacja sprzyja temu, by spędzić czas świąteczny przy stole rodzinnym, cieszyć się nawzajem swoją obecnością, smakować dobre jedzenie. Chcesz, by tegoroczne święta były “światowe”? Poniżej prezentujemy pokarmy wielkanocne z różnych zakątków świata.

Pascha z Rosji

Lubisz pokarmy, które nie trzeba ani gotować, ani piec? W tym wypadku ocenisz przepis na rosyjską paschę. Chodzi o deser w kształcie piramidy lub stożka, z migdałami i owocami. Deser zawiera też inne składniki: twaróg, jajka, masło i kwaśną śmietanę. Może spróbujesz tego deseru w tym roku i ty?

La Mona de Pasqua z Hiszpanii

Może Cię interesuje, jakie pokarmy wielkanocne szykują w słonecznej Hiszpanii? W Poniedziałek Wielkanocny Hiszpanie delektują się słodkim deserem ozdobionym jajkiem czekoladowym, znanym jako La Mona de Pasqua. I oto przepis na ten przysmak.

Przepis na deser hiszpański

Czego trzeba?

  • 4 jajka
  • 150 gramów cukru
  • 150 gramów mąki
  • 5 gramów drożdży
  • 2 białka
  • 50 gramów masła
  • Czekolada ciemna i masło na polewę

Sposób przygotowania:

W jednej misce zmieszaj jajka z cukrem, w drugiej misce mąkę i drożdże. Po dokładnym wymieszaniu powoli wsypuj mąkę z drożdżami do miski z cukrem i jajkami, cały czas wszystko dokładnie mieszając. W dalszej misce ubij białka i dodaj do ubitej piany cukier. Gotowe? Ubite białka dodaj do mieszanki z mąką i wszystko wymieszaj. Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto polej polewą czekoladową i ozdób czekoladowym jajkiem.

Capirotada z Meksyku

Następnym słodkim przysmakiem wielkanocnym, którym cieszą się Meksykanie, jest capirotada. Chodzi o słodką zapiekankę chlebową z puddingiem i rodzynkami, przyprawioną cynamonem i goździkiem. Nietypowym składnikiem tego słodkiego chleba jest również ser.

Fanesce z Ekwadoru

Przejdźmy na chwilę od słodkich deserów do zup. W Ekwadorze tradycyjnie przygotowują zupę z ziemniaków i kilku rodzajów fasoli. W każdej kuchni przepis jest trochę inny, znajdą się i tacy, którzy do zupy dodają ryż. Niezbędnym składnikiem zupy jest ugotowane na twardo jajko, przekrojone na pół, którym na sam koniec przyozdabiają zupę.

Likier jajeczny z Holandii

Nie bój się, nie ominie cię przepis na wyborny trunek. Wielkanoc w Holandii nie może się obyć bez likieru jajecznego domowej produkcji.

Przepis na likier jajeczny

 Czego potrzeba?

  • 4 żółtka
  • 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
  • 1 puszka zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 l ciemnego lub białego rumu

Sposób przygotowania:

Cukier, mleko i żółtka dokładnie ubij w blenderze. Do masy wmieszaj rum i przecedź przez sitko. Przelej do butelki, dobrze zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Gotowe. Proste, prawda?

Tsoureki z Grecji

A może do ajerkoniaku pasuje znów coś słodkiego? Racja. Ulubionym przysmakiem wielkanocnym Greków jest tsoureki. Ten słodki deser, tradycyjnie w kształcie wianka, jest przyozdabiany migdałami i jajkami ugotowanymi na twardo, pokolorowanymi na kolor czerwony, który symbolizuje przelaną krew Jezusa Chrystusa. Deser ten w smaku przypomina  chałkę, greckie przyprawy korzenne, cytrusy lub owocowe ekstrakty.

Jaki jest twój ulubiony pokarm wielkanocny? Zdecydujesz się wypróbować jakiś przepis z światowej kuchni?

Kopiuj link

ARTYKUŁY POLECANE

Niezbędny dodatek na wiosnę? Ponadczasowe modne plecaki Vuch Niezbędny dodatek na wiosnę? Ponadczasowe modne plecaki Vuch
Rozpocznij wiosnę z minimalistyczną garderobą. Ile sztuk jest w sam raz? Rozpocznij wiosnę z minimalistyczną garderobą. Ile sztuk jest w sam raz?
Wyruszaj tworzyć nowe wspomnienia Wyruszaj tworzyć nowe wspomnienia